Predavanje: Ureditev spolnega nadlegovanja v akademskem polju: primer Španije

V ponedeljek, 19. aprila 2021, ob 17.00 uri vabljeni na predavanje Marte Soler Gallart, ki bo na primeru Španije predstavila uspešne ukrepe proti spolnemu nadlegovanju v akademskem polju.

Leta 2007 je v Španiji parlament univerzam naložil, da morajo na njihovih institucijah  ustanoviti ti. službe za enakost in sprejeti protokole proti spolnemu nadlegovanju. To je bil eden najpomembnejših odzivov na izsledke prve raziskave o spolnem nasilju na španskih univerzah o razširjenosti spolnega nadlegovanja (65 % študentk in študentov je vedelo za kakšen primer spolnega nadlegovanja na univerzah v Španiji), pri čemer se je naslovilo tudi dobre prakse in ukrepe za preprečevanje in odzivanje na primere spolnega nadlegovanja drugih držav oz. najvišje uvrščenih univerz po svetu. Danes imajo vse univerze v Španiji uvedene protokole in čeprav še vedno obstaja veliko ovir za njihovo popolno izvajanje, so ti prinesli rezultate in pomembne  spremembe v boju za izkoreninjenje spolnega nadlegovanja v akademskem polju. Pred kratkim (leta 2020) je katalonski parlament odobril še en pomemben korak: vključitev nasilja drugega reda v zakonodajo.

O predavateljici:

Marta Soler Gallart je profesorica sociologije na Univerzi v Barceloni in predsednica evropskega sociološkega združenja (ESA). Bila je v upravnem odboru Evropske zveze za družbene in humanistične vede in vodilna raziskovalka pri odboru ORCID. Je urednica revije "International Sociology" Mednarodne sociološke zveze (ISA). Je direktorica raziskovalne skupnosti CREA, ki je izvedla prvo študijo o spolnem nasilju na španskih univerzah, ki jo je financiral Inštitut za ženske študije španske vlade. Soler je izdelala tudi prvi protokol za preprečevanje in odzivanje na spolno nasilje na Univerzi v Barceloni, ki je bil tudi prvi v Španiji.

Vabljeni na Zoom! Predavanje boste lahko spremljali tudi v neposrednem prenosu prek Facebook strani Filozofske fakultete.

 

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku.

Events

10. 09. 2020
Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

28. 09. 2020
International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

10. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation for international students

28. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

04. 11. 2020
Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon