Razstava: COVID-19: misliti z umetnostjo (Matej Peljhan)

V razstavnem prostoru Peti štuk je na ogled razstava fotografij Mateja Peljhana, ki nosi naslov COVID-19: misliti z umetnostjo. Razstavo si lahko ogledate do 14. oktobra 2021. Vabljeni!

Pandemija covida-19 se je začela kot zdravstvena kriza, a se je enako hitro širila tudi kot gospodarska, politična in socialna kriza globalnih razsežnosti. Dnevno lahko spremljamo statistične kazalnike, ki kažejo na nižanje družbenega blagostanja, manj vidne pa so zgodbe posameznikov in njihove psihološke stiske, ki jih živijo za štirimi stenami. Zapiranje družbenega življenja in omejitveni ukrepi imajo sicer pomembno vlogo pri obvladovanju širjenja virusa, po drugi strani pa obremenjujejo ljudi in negativno vplivajo na njihovo duševno zdravje. Omejitev gibanja, družbena osamitev, strah pred okužbo, zaskrbljenost glede materialne preskrbljenosti, delo na domu, osamljenost, omejene možnosti za športno in kulturno udejstvovanje predstavljajo stres za vsakega posameznika. Poleg starejših so tu še posebej obremenjeni otroci in mladostniki, ki so se nenadoma in nepripravljeno morali soočati s  šolanjem na daljavo, izgubo vrstniških kontaktov, pomanjkanjem osebnega prostora in drugimi frustracijami.

Hiter razvoj dogodkov ob zavedanju vseh groženj, ki jih prinaša pandemija, ne narekuje samo zahteve po aktivaciji vseh znanstvenih potencialov, ampak prav kliče tudi k odzivu umetnosti. Umetnost lahko pomaga lajšati osebne duševne stiske ter hkrati pripomore h krepitvi zavedanja resnosti družbenih razmer in k dejavnemu družbenemu ukrepanju.

Avtor fotografske serije COVID-19: Misliti z umetnostjo, Matej Peljhan, je po poklicu klinični psiholog in tako od blizu spremlja, kakšne spremembe in posledice se v času pandemije dogajajo v duševnem in socialnem življenju ljudi. Poleg nudenja profesionalne pomoči posameznikom, ostaja dejaven tudi kot umetnik. Različne probleme, vprašanja in dileme, s katerimi se ljudje soočajo, poskuša upodobiti s pomočjo fotografskega objektiva. Ne poslužuje se dokumentarne fotografije, temveč s pomočjo članov družine, ki sodelujejo kot modeli, ter pripomočkov, ki so mu na voljo, v svojem domu ustvarja podobe, ki govorijo same zase.

dr. Robi Kroflič

 

Matej Peljhan je po poklicu klinični psiholog, ki pa se je kot izrazni fotograf v zadnjih desetih letih uveljavil in postal prepoznaven tudi na področju umetnosti. Svoje fotografije je predstavil na 18 samostojnih razstavah doma in po svetu, na fotografskih natečajih pa je prejel že preko sto nagrad. Ima najvišji možni naziv mojster fotografije in je predsednik  Umetniškega sveta Fotografske zveze Slovenije.

Največji uspeh je doživel s fotografsko serijo o dečku z mišično distrofijo z naslovom Mali princ. Serija je naletela na izjemen odziv svetovne javnosti, na več spletnih portalih je bila umeščena celo v izbor najbolj ganljivih fotografij v zgodovini. Kot nadaljevanje serije je v vlogi scenarista in režiserja posnel še istoimenski kratki film, za katerega je na Festivalu slovenskega filma leta 2015 prejel Vesno za posebne dosežke. 

Znan je po tem, da zaradi telesnega hendikepa – je namreč brez desne roke, ki jo je kot otrok izgubil v nesreči z vojaško bombo – fotografsko kamero upravlja z levico, tako da jo v rokah drži obrnjeno na glavo.

Zaradi osebnih izkušenj in poklicnega zanimanja se v svojih delih pogosto dotika problematike oseb s posebnimi potrebami, ki jo zna predstaviti na iskren in pronicljiv način. Iz istih razlogov je svoje fotografsko ustvarjanje razširil tudi v klinično prakso, saj je eden od slovenskih pionirjev pri uvajanju in razvijanju fotografije kot terapevtske metode pri delu z ljudmi z različnimi težavami.

Več

 

Events

10. 09. 2020
Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

28. 09. 2020
International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

10. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation for international students

28. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

04. 11. 2020
Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon