Besedna postaja: Alojzija Zupan Sosič, Nekaj v megli nad reko

Vabljeni na Besedno postajo, ki bo v četrtek, 1. 12. 2022, ob 11.20 uri (pred. 4). O knjigi Nekaj v megli nad reko Alojzije Zupan Sosič (Založba Litera, Zbirka Piramida) se bo z avtorico pogovarjala urednica Tonja Jelen.

Monografija Alojzije Zupan Sosič Nekaj v megli nad reko ali literarna interpretacija (maturitetnih) besedil si prizadeva okrepiti veselje do literarnega branja in osvetliti nekatere poti literarne interpretacije. Pregledno znanstveno delo se pri razlagi različnih vrst branja – glasno in tiho, površno in poglobljeno, prvo in drugo, klasično in elektronsko branje ter podrobno in oddaljeno branje – najbolj posveti razlikovanju med literarnim in neliterarnim branjem, pri sistematizaciji literarne interpretacije pa dvema fazama in štirim členom. Medtem ko so v prvem delu knjige poleg vrst branja in dvostopenjske interpretacije predstavljene še najpomembnejše interpretativne prakse (tudi skoraj neznana področja naše literarne vede, na primer afektivna hermenevtika, kogmotivni pristop in kvir teorija), drugi del obravnava literarno interpretacijo maturitetnih besedil, natančneje trinajstih romanov in dveh dram. Ker se knjiga ukvarja z literarno interpretacijo vseh treh zvrsti, tj. lirike, epike in dramatike tako, da v analize in interpretacije vključuje najnovejša spoznanja humanistične vede, deluje kot temeljno delo s področja literarne interpretacije na Slovenskem, primerno za dijakinje in dijake, študentke in študente (književnosti), učiteljice in učitelje, prav tako za vse bralce in bralke, ki želijo oplemenititi svoje branje in interpretacijo.

Besedne postaje prireja Knjigarna Filozofske fakultete. Tokratno Besedno postajo so pripravili v sodelovanju z založbo Litera.    

 

 

 

Events

10. 09. 2020
Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

28. 09. 2020
International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

10. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation for international students

28. 09. 2020
Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

04. 11. 2020
Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon