Zločin nikoli ne zastara: 31. obletnica izbrisa

Letos mineva 31 let od izbrisa 25.671 oseb iz Registra stalnega prebivalstva Republike Slovenije. To so več kot tri desetletja neštetih borb za preživetje in prizadevanj za popravo hudih socialnih, ekonomskih, zdravstvenih in drugih posledic tega nezakonitega dejanja slovenskih oblasti. Izbris je zločin, ki se ne bi smel zgoditi in se ne sme ponoviti. Za to, da se ne ponovi, moramo kritično reflektirati in javno obsojati mehanizme izključevanja, ki se vsakodnevno pojavljajo v različnih oblikah. Poleg tega moramo poskrbeti, da bo izbris vpisan v kolektivni spomin, v uradno zgodovinopisje, v učbenike ter da ga bodo mlajše generacije poznale, razumele in se ga spominjale kot sistematično kršitev človekovih pravic prebivalcev in prebivalk Slovenije. 

Dogodki v petek, 24. 2. 2023

  • 10.4512.30 v predavalnici 9 na Fakulteti za socialno delo: pogovor z osebami z izkušnjo izbrisa o tem, kako so izvedele, da so izbrisane, kakšne posledice je to prineslo v njihova osebna in družinska življenja in o dolgoletnem boju za popravo krivic (dogodek soorganizirajo Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov, Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete in Fakulteta za socialno delo).
  • Ob 13.00 na Gallusovem nabrežju: otvoritev razstave portretov Boruta Kranjca z naslovom 31 let s(r)amote (dogodek organizira Amnesty International).
  • 16.00 – 18.00 v Participativni Avtonomni Ljubljanski Coni – Placu: vezenje očes na spominsko platno »izbrisani pogledi« z Umetniškim kolektivom projekta Politika dotika.
  • 18.00 – 20.00 v Placu: predstavitev platna in spominjanje na Mirjano Učakar, dolgoletno borko in neustrašno aktivistko Civilne iniciative izbrisanih prebivalcev.
  • Od 20.00 dalje v Placu: DJ Irfan.

 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon