50 let andragogike: strokovni posvet

Na Filozofski fakulteti obeležujemo 50 let študija andragogike. Predavanja iz andragogike so se pričela v študijskem letu 1972/73 in so bila med prvimi v takratni Jugoslaviji. Uvajanje andragogike na univerzitetni študij je bil tudi prvi korak k vzpostavitvi visokošolskega izobraževanja andragogov. V počastitev pol stoletja predavanj iz andragogike na Oddelku za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete organizirajo strokovni posvet, ki bo potekal v ponedeljek, 20. novembra 2023, na Filozofski fakulteti, v predavalnici 18.

Na posvetu bodo z domačimi in tujimi gosti razpravljali o začetkih študija in razvoju andragogike v Sloveniji ter premislili razvojno pot v odnosu do drugih evropskih držav. Zanimalo jih bo, kako je andragogika danes mednarodno vpeta ter kakšne so bile in so danes možnosti za nadaljnji razvoj andragogike kot študija in kot znanstvene discipline v Sloveniji in tujini. V ta namen bo potekala okrogla miza s strokovnjaki, ki so sodelovali pri razvoju andragogike v Sloveniji. Gosti iz tujine pa bodo v kratkih prispevkih predstavili razvoj andragogike v drugih evropskih državah.

Poleg tega bo predstavljena tudi tematska številka Andragoških spoznanj - Andragogika v Evropi: pretekle, sedanje in prihodnje perspektive, v kateri domači in tuji avtorji opisujejo področja andragoškega delovanja in raziskovanja v različnih državah. Na posvetu bo na ogled tudi razstava Izbrana andragoška dela zadnjih 50 let. Posvet je namenjen domačim in tujim strokovnjakom, raziskovalcem s področja andragogike, oblikovalcem politik na področju izobraževanja (odraslih), študentom in alumnom Oddelka za pedagogiko in andragogiko in zainteresirani javnosti.

Udeležba na posvetu je brezplačna, vendar pa so mesta omejena. Prosimo, da se najkasneje do 14. 11. 2023 prijavite na tej povezavi.

Vabilo s programom

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon