Izzivi in možnosti študentske trajnostne mobilnosti

Različne mednarodne raziskave kažejo, da ima mobilnost pomemben delež v strukturi ekološkega odtisa prebivalstva in tudi študentov, čemur pritrjujejo tudi primeri iz Slovenije. Čeprav so študenti in študentke med tistimi skupinami prebivalstva, ki nadpovprečno uporabljajo javni potniški promet, je zaznati tudi občutno povečanje individualnih prevozov. Prav tako sodijo med skupine, ki so zelo mobilne in v svojem (študentskem) življenju opravljajo številne raznolike poti: od stalnega prebivališča v Ljubljano, dnevna potovanja na fakultete in druge študijske aktivnosti, redne prostočasne dejavnosti in daljša potovanja. Večina teh potovanj povzroča raznolike vplive na okolje.

Nekatere potovalne navade so povezane z (ne)razpoložljivostjo ustreznih alternativ, veliko pa tudi z njihovim nepoznavanjem. V Sloveniji številni projekti in raziskave obravnavajo trajnostno mobilnost na različnih ravneh izobraževanja, a le redki se ukvarjajo s študentsko populacijo. S projektom Geoštram  – Geografija za študentsko trajnostno mobilnost želimo vzpodbuditi študentke in študente UL k uporabi trajnostnih oblik mobilnosti. Slednje namreč koristijo vsem, ki se zanje odločajo. So okolju prijaznejše, z večjo fizično aktivnostjo krepijo zdravje uporabnikov in z manjšimi stroški potovanj ustvarjajo prihranke.

V okviru projekta Geoštram bo v sredo, 11. septembra 2024, od 15. ure dalje v prostorih Modre sobe Filozofske fakultete UL potekala razprava z naslovom Izzivi in možnosti študentske trajnostne mobilnosti, na kateri bodo sodelovali:

  • Klemen Gostič, Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije,

  • Nela Halilović, Inštitut za politike prostora,

  • prof. dr. Gregor Majdič, rektor Univerze v Ljubljani,

  • izr. prof. dr. Matej Ogrin, Oddelek za geografijo UL FF,

  • Jan Škruba, študent Fakultete za strojništvo UL.

Pogovor bo vodila Eva Grmek.

Okrogla miza je odprta za javnost. 

 

 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon