Oddelek za slavistiko

Lektorati, izbirni predmeti in tečaji

Odkrij slovanske jezike – odpri nove svetove!

Odkrij slovanske jezike – odpri nove svetove!

Študenti drugih programov FF UL in drugih fakultet UL si lahko določne jezikovne in literarne predmete s področja slovanskih kultur, ki jih ponuja Oddelek za slavistiko, izberejo v okviru splošne izbirnosti svojega študijskega programa.

  • Lektorati slovanskih jezikov

Študentom ponujamo celoletne lektorate bolgarščine, češčine, hrvaščine, makedonščine, poljščine, ruščine, slovaščine in srbščine (3 ECTS, 60 ur). Tečaji so odprti tudi za zunanje slušatelje, tako da lahko študenti drugih programov in fakultet brez težav vključijo te predmete v svojo študijsko izbiro. Naučili se boste osnov izbranega jezika s poudarkom na komunikaciji v vsakdanjih situacijah, spoznali geografske in kulturne značilnosti, odprta vam bo pot na poletne šole in študijske izmenjave. Pouk poteka po sodobnih učbenikih in metodah poučevanja tujega jezika. 

Urnik po izvajalcih preverite tukaj.

PSJ1 Lektorat slovanskega jezika II: bolgarski jezik 1-2 (Vaneta Yankova)

PSJ1 Lektorat slovanskega jezika II: češki jezik 1-2 (Bojana Maltarić)

PSJ1 Lektorat slovanskega jezika II: hrvaški jezik 1-2 (Sanja Pešorda)

PSJ1 Lektorat slovanskega jezika II: makedonski jezik 1-2 (Namita Subiotto)

PSJ1 Lektorat slovanskega jezika II: poljski jezik 1-2 (Lidija Rezoničnik)

PSJ1 Lektorat slovanskega jezika II: ruski jezik 1-2 (Marina Spanring Poredoš)

PSJ1 Lektorat slovanskega jezika II: slovaški jezik 1-2 (Hana Lacová)

PSJ1 Lektorat slovanskega jezika II: srbski jezik 1-2 (Jelena Filipović)

  • Širok nabor izbirnih predmetov

Poleg lektoratov lahko izbirate tudi med različnimi jezikovnimi in literarnimi predmeti s področja slovanskih kultur. Lahko raziščete svet različnih slovanskih književnosti, se seznanite z zgodovino posameznih držav ali poglobite v sodobno stanje in razvoj jezika. Podrobnejše informacije o izbirnih predmetih najdete na spletni strani FF na zavihku Izbira izbirnih predmetov za prvo stopnjo in drugo stopnjo

  • Tečaji za zunanje udeležence

Za vse, ki niso vpisani na UL, pa ponujamo jezikovne tečaje za zunanje udeležence. Na sproščen in učinkovit način se lahko naučite bolgarščine, češčine, hrvaščine, makedonščine, poljščine, ruščine, slovaščine, srbščine in ukrajinščine. Podrobnejše informacije so na strani Centra za izobraževanje Filozofske fakultete UL pod zavihkom Jezikovni tečaji.

  • Zakaj izbrati slovanske jezike, literature in kulture kot izbirni predmet?

Znanje dodatnega jezika ni le korak k razširitvi kariernih možnosti, ampak tudi priložnost za globlje razumevanje srednje in vzhodne Evrope. Slovanske kulture so povezane s slovensko identiteto in evropsko zgodovino. Spoznavanje slovanskih jezikov, literature in kulture razkriva edinstvene umetniške prakse ter bogato kulturno raznolikost. Poleg tega je to lahko odlična priprava na študijsko izmenjavo, ki jo morda načrtujete, ali za kasnejša sodelovanja in navezovanje poslovnih stikov.