Predstavitev knjige Ženske, nacionalizem in družbene mreže v Habsburški monarhiji, 1848–1918

Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete in Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU vas v petek, 8. marca 2024, ob 12. uri vljudno vabita v Atrij ZRC (Novi trg 2, Ljubljana) na predstavitev knjige Women, Nationalism, and Social Networks in the Habsburg Monarchy, 1848–1918 (Ženske, nacionalizem in družbene mreže v Habsburški monarhiji, 1848–1918), ki jo je uredila dr. Marta Verginella (UL FF).

Knjiga, ki je nedavno izšla pri ugledni založbi Purdue University Press, osvetljuje delovanje žensk na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Obravnava zlasti izobraženke in umetnice, ki so prestopale družbene in nacionalne meje, gojile medetnična prijateljstva in bile aktivne v socialnih mrežah, ki so promovirale žensko emancipacijo. Gre za zbirko esejev, ki s transnacionalnim in biografskim pristopom raziskuje presečišča spola in naroda v izbranih multikulturnih okoljih Habsburške monarhije.

O knjigi bodo poleg urednice spregovorile avtorici dr. Urška Strle (ZRC SAZU/ZRS Koper) in dr. Katja Mihurko (UNG) ter dr. Jovana Mihajlović Trbovc (ZRC SAZU).

Pogovor bo vodila dr. Manca G. Renko (ZRC SAZU).

Vabljeni_e!

 

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan