Začel se je prevajalsko-glasbeni projekt Sing-a-Vision (Zavižaj vizijo)

Avtorji projekta Sing-a-Vision, od leve proti desni: izr. prof. dr. Adriana Mezeg, Matej Škorjak, mag. Petra Hrovat Hristovski

Avtorji projekta Sing-a-Vision, od leve proti desni: izr. prof. dr. Adriana Mezeg, Matej Škorjak, mag. Petra Hrovat Hristovski

V nedeljo, 1. oktobra 2023, se je uradno začel prevajalsko-glasbeni projekt Sing-a-Vision (Zavižaj vizijo), ki ga v šolskem letu 2023/2024 pilotno na nacionalni ravni organizirajo Slovenski prevajalski oddelek Generalnega direktorata za prevajanje pri Evropski komisiji, Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (UL) in Gimnazija Poljane.

Gre za izviren nacionalni projekt za srednješolce in srednješolke, ki skozi skupinsko delo v treh izzivih spodbuja medvrstniško in medpredmetno povezovanje, ustvarjalnost in drznost uresničevanja vizij.

V prvem delu se mladi soočijo z izzivom prevajanja poezije starejših evropskih avtorjev v slovenščino, in sicer iz tujih jezikov EU, ki se poučujejo v srednjih šolah (angleščina, francoščina, italijanščina, madžarščina, nemščina, španščina), ter iz latinščine in stare grščine. V drugem delu se preizkusijo v izzivu uglasbitve ene od prevedenih pesmi, v tretjem pa za eno od uglasbitev izdelajo videospot. 

Najboljši dosežki bodo junija 2024 razglašeni na zaključni prireditvi v Hiši EU v Ljubljani, ko bosta predstavljeni tudi knjiga najboljših prevodov in tematska razstava.

Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete UL je ponosen, da kot eden od nosilcev projekta koordinira prevajalski del, pri katerem sodelujejo tudi študenti in profesorji nekaterih drugih oddelkov Filozofske fakultete UL.

Več informacij je na voljo na spletni strani www.singavision.eu, objave pa lahko spremljate tudi na Instagramu.

Zadnje novice

Gostovanje dr. Gregorja Modra in dr. Bare Kolenc na ameriških univerzah

Dr. Bara Kolenc in dr. Gregor Moder (foto: Ana Kovač in Voranc Vogel)

Brumnovo priznanje za gradiva Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik

Gradiva Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik

Nagrada Slovenskega raziskovalnega inštituta za asist. dr. Tino Ivnik

Asist. dr. Tina Ivnik (druga z leve) z drugimi nagrajenkami in nagrajenci (foto: SLORI)