Mednarodne konference

Utrinki s konferenc Oddelka za sociologijo

Utrinki s konferenc Oddelka za sociologijo

V poletnih mesecih so se članice in člani projektne skupine udeležili več mednarodnih konferenc, na katerih so predstavljali referate, povezane z raziskovanjem anti-gender gibanj, ki so se v celoti ali delno naslanjali tudi na raziskovanje v okviru projekta Spol, demokracija in neokonservativno anti-gender gibanje.

Mojca Pajnik je na konferenci Radical Europe: Violence, Emancipation & Reaction, ki je potekala julija 2024 v Lyonu, predstavila prispevek v soavtorstvu z Romanom Kuharjem in Rokom Smrdeljem, z naslovom Gender Ideology as a Frame Repertoire: Transversal Instrumentalization of Gender Equality.

Roman Kuhar je na konferenci ECPG (European Conference on Politics and Gender), ki je julija 2024 potekala na Univerzi v Ghentu, predstavil dva prispevka: prvega v soavtorstvu z Adriano Zaharijević (From Nationalism to Anti-Gender Movements: Post-Yugoslav States in Focus) in drugega v soavtorstvu z Mojco Pajnik (Re-Nationalizing Citizenship and Democratic Backsliding: Anti-Gender Movements in Central-Eastern Europe). Rok Smrdelj je na isti konferenci predstavil dva prispevka: Practising Counter-Strategies: Resisting the Anti-Gender Backlash in Slovenia in First Our Children, Then Our Gender: The Anti-Gender Movement in Slovenia v soavtorstvu z Nino Perger.

Avgusta so se udeležili konference Evropske sociološke zveze (Porto, 27.–30. avgust), kjer je Rok Smrdelj v soavtorstvu z Romanom Kuharjem in Moniko Kalin Golob predstavil prispevek Expanding Boundaries: 'Gender Theory/Ideology' and Twitter Debate on Gender-Sensitive Language. Rok Smrdelj je v istem soavtorstvu predstavil tudi prispevek Still a Debate or Just an Echo Chamber Effect? Gender Theory in Slovenian Twitter Discussion na konferenci ECREA 2024 (10th European Communication Conference) v Ljubljani.

Roman Kuhar se je septembra 2024 udeležil konference Gender Wars na Univerzi v Oxfordu (VB), kjer je v soavtorstvu z Adriano Zaharijević predstavil prispevek Anti-Gender Mobilizations in the Post-Yugoslav Space.

Na vseh omenjenih konferencah so predstavili delne izsledke njihovega raziskovalnega projekta in tako mednarodno strokovno javnost informirali o raziskovalnih aktivnostih.

 

Zadnje novice

Dediščina vonjav v središču strokovne pozornosti: Prof. dr. Mojca Ramšak o kulturnem pomenu vonja

Prof. Ramšak je imela predavanje tudi v Slovanski knjižnici v Ljubljani.

Novosti Znanstvene založbe Filozofske fakultete

Novosti Znanstvene založbe Filozofske fakultete